5.7.07

Μουσικές και αρχιτεκτονικές επιρροές του χωριού

Το χωριό μας ανήκει στην ευρύτερη περιοχή των Γραμμενοχωρίων, η οποία εκτείνεται μεταξύ της πόλης των Ιωαννίνων, του Πωγωνίου και των Ζαγοροχωρίων και φαίνεται, λόγω της θέσης του αυτής, να έχει επηρεαστεί τόσο μουσικά όσο και αρχιτεκτονικά και από τις τρεις περιοχές.
Μουσικές επιρροές
Στα μουσικά ακούσματα του χωριού (πανηγύρια, εκδηλώσεις, εορτές κ.λ.π ) φαίνεται να κυριαρχούν ο Ζαγορίσιος ρυθμός με το σχετικά ανάλαφρο στυλ χορού και στίχου, οι Γιαννιώτικες πατινάδες, καθώς και οι Πωγωνήσιοι ρυθμοί με την αργή και ταυτόχρονα αισθησιακή κίνηση, η οποία μεταφέρεται σταδιακά εσωτερικά, οδηγώντας την εξωτερική κίνηση σε ακινησία και την εσωτερική σε πλήρη έκσταση. Μέσα σ΄ αυτήν την πανδαισία ακουσμάτων δεν πρέπει να αγνοήσουμε και τα ντόπια ιδιόμορφα ακούσματα (καγκέλια) που στον κύκλο των παραδοσιακών μουσικών αναφέρονται ως «Γραμμενιάτικα».
Αρχιτεκτονικές επιρροές
Η αρχιτεκτονική του χωριού είναι σαφώς επηρεασμένη από την αρχιτεκτονική των Ζαγοροχωρίων (πέτρα, διώροφα κτίσματα, σκεπαστή βαρειά εξώπορτα με πεζούλια, 
καλντερίμια στους δρόμους, εφαπτόμενα σπίτια κ.λ.π) και της ευρύτερης περιοχής, αλλά δυστυχώς η γειτνίαση με την πόλη και οι άμεσες επιρροές της άναρχης δόμησης των δεκαετιών '70 και '80, είχαν ως αποτέλεσμα την αλλοίωση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής σε σημαντικό βαθμό. Παρ΄όλα αυτά με μεταγενέστερες επεμβάσεις και χάρη στις δωρεές ντόπιων ευεργετών, το χωριό εμφανίζει μια εικόνα που το κάνει να ξεχωρίζει από όλα τα Γραμμενοχώρια και όχι μόνο.

Κείμενο: Αλέξης Πλιάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: