10.12.07

Πρόταση

Το κείμενο αυτό γράφεται με αφορμή την αγάπη μας για το χωριό και την επιθυμία μας να το κάνουμε τόσο αγαπητό για τις επόμενες γενιές, όσο είναι και για τις παλαιότερες.

Το χωριό μας υπάρχει ακόμα χάρη σε αυτούς τους άξιους σεβασμού ανθρώπους που κατοικούνε μόνιμα στο χωριό, καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου, και έτσι, διατηρούνε με την παρουσία τους το χωριό «ζωντανό».

Σημαντική είναι, επίσης, και η παρουσία των ανθρώπων που επισκέπτονται τακτικά το χωριό, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και φυσικά την, αγαπημένη όλων, περίοδο του καλοκαιρινού θέρους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο σημαντική είναι η ανάγκη των συγχωριανών μας για συνεύρεση και για επικοινωνία. Είμαστε τυχεροί να έχουμε ένα χωριό του οποίου οι κάτοικοι, παρά τις όποιες συνθήκες, καταφέρνουν και συνευρίσκονται ακόμα, συζητούν και νοιάζονται για τον τόπο τους.

Στα πλαίσια αυτού του ενδιαφέροντος, εμείς που θέλουμε να βλέπουμε το χωριό μας «ζωντανό» από ανθρώπους και δραστηριότητες, σκεφτήκαμε και προτείνουμε σε όλους όσους αγαπούν το χωριό και θέλουν να βοηθήσουν, τη δημιουργία ενός πολιτιστικού χώρου δραστηριοτήτων για τους νέους, και όχι μόνο, του χωριού μας. Αφετηρία της σκέψης μας αποτέλεσε η διαπίστωση της ανάγκης ύπαρξης ενός χώρου που θα μπορεί να στεγάζει τέτοιου είδους ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Ώς πρώτο παράδειγμα, θα μπορούσε να αποτελέσει το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Αναργύρων, που, εκτός της κατεξοχήν παιδαγωγικής και ψυχαγωγικής του λειτουργίας, παραμένει αχρείαστο για πολύ καιρό.

Τα βήματα αυτής της προσπάθειας προτείνουμε να είναι μικρά αλλά σημαντικά, έχοντας επίγνωση της δυσκολίας του εγχειρήματος. Για παράδειγμα, η δημιουργία μιας μικρής βιβλιοθήκης, έστω με βιβλία που έχουμε διαβάσει και θα μπορούσαμε όλοι μας να δωρίσουμε, και ενός μικρού αναγνωστηρίου στο κεντρικό δωμάτιο του κτιρίου. Επιπλέον, η διαμόρφωση του χώρου ώστε να μπορεί να υποδεχτεί απρόσκοπτα τη συνεύρεση των νέων ανθρώπων. Περαιτέρω ψυχαγωγικές ασχολίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν η εξάσκηση μουσικών οργάνων –κάτι που συμβαίνει ήδη σε ένα βαθμό- η προβολή ταινιών μέσα από μια τηλεόραση που θα λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο για αυτόν τον σκοπό, καθώς και συγκέντρωση υλικών για ζωγραφική και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Θα θέλαμε να τονίσουμε εδώ, πως σημαντική προυπόθεση για την υλοποίηση αυτού του σκοπού, αποτελεί η αμφίδρομη συμμετοχή, επιθυμία και συνεργασία ανθρώπων που διαχειρίζονται το κτίριο του σχολείου αλλά και των νέων ανθρώπων που θα το επισκέπτονται.

Βασικό μέλημα όλων μας είναι, πρώτα απ’όλα, ο σεβασμός αυτού του χώρου που αποτέλεσε τον χώρο μόρφωσης των προγόνων μας, αλλά και πολιτιστική κληρονομιά για το χωριό μας. Απαραίτητη κρίνεται η προσπάθεια να μεταμορφώσουμε αυτόν τον χώρο σε ένα ζωτικό κομμάτι του χωριού μας και να εμπιστευτούμε τα νέα παιδιά που θα τον ζωντανέψουν με την παρουσία τους!

Σας ευχαριστούμε και ευχόμαστε το κάλεσμά μας να βρει επικοδομητική ανταπόκριση.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή η πρόταση καθώς και το σκεπτικό και η επιχειρηματολογία της.
Βέβαια άν όντως θέλουμε να γίνει κάτι θα πρέπει ν αμην μείνουμε μόνο σε αυτό το blog,θα πρέπει ν αδιαδοθεί η πρόταση σε κάποιούς χώρους και να βγεί κια ένα κείμενο απόψεων ,και συλλογής υπογραφών.


Υ.ΓΠιστέυω ότι το κέντρο θα πρέπει να στηρίζεται στους εξής άξονες:
1.Συνέυρεση
2.Πληροφόρηση
3.Δημιουργικό χαρακτήρα.
Για παραπάνω επεξηγήσεις άς τα πούμε μέσω e-mail.

Φίλιππος είπε...

Aπό λάθος δεν συνδέθηκα πρίν.Εγώ το έγραψα το σχόλιο...

Μυρσίνη είπε...

xm ti ennoeis otan les kapoious xwrous kai upografes. upografes gia poio logo?anyway odws kalutera apo email i analusi...

Χελένα είπε...

Φίλιππε σε ευχαριστούμε για το σχόλιο.
Καταρχήν να πω ότι, σίγουρα αυτό το κείμενο αποτελεί μόνο την αρχή της προσπάθειας μας.Είναι απαραίτητο να ενημερώσουμε όσους περισσότερους μπορούμε για αυτήν την προσπάθεια.
Όσον αφορά στη συγκέντρωση υπογραφών, πιστεύω ότι δεν είναι τόσο απαραίτητη.Ενδιαφέρουσα η ιδέα να δημιουργηθεί ένα νέο κείμενο και, γιατί όχι, να το μοιράσουμε ίσως στο χωριό, όταν βρεθούμε όλοι μαζί, εξηγώντας και από κοντά τις σκέψεις μας.
Σκοπός μας τώρα λοιπόν, είναι η κινητοποίηση με κάθε τρόπο!